Er du spent på å starte på videregående? Følg disse tipsene for å greie deg best mulig, både sosialt og på skolen.

Sommerferien nærmer seg slutten. For de fleste betyr det tilbake til hverdagens gamle rutiner, men for mange spente 15-16-åringer står et nytt kapittel for tur. Tre år på ungdomsskolen er tilbakelagt, og nå venter tre nye på videregående skole. Videregående; de tre viktige, avgjørende årene før man skal ut i studielivet. De tre årene det forventes at man skal finne ut hvilken retning man skal gå, hva man skal bli, hvem man skal være, og helst også samle opp et sett med brukbare karakterer som skal bidra til realisering av disse drømmene og planene. I tillegg kommer usikkerheten rundt å forlate de gamle klassekameratene, lærerne og det trygge, kjente miljøet fra ungdomsskolen. Er det rart sommerfuglvingene slår litt ekstra hardt rundt om i ungdomsmager for tiden?

Noen er mest bekymret for økte krav, nivå og forventinger, mens for andre er det å skaffe nye venner og å finne seg til rette sosialt som gjør at pulsen stiger. For de fleste begge deler. Sommerfugler, bankende hjerter og nervøse følelser er helt normalt, men også som oftest unødvendig. Man merker fort at bekymringsgraden på forhånd var mange hakk for høy; man kommer relativt fort inn i de nye rutinene, og det vil ikke være vanskelig å komme i kontakt med nye mennesker. Likevel er det greit å være litt forberedt på hvordan man skal takle overgangen fra ungdomsskolen til videregående.

Første skoledag

For å få en god start kan det være lurt å planlegge litt. Ved å pakke skolesekken dagen før og være sikker på at man har med seg det som trengs vil man unngå stress på morgenen, og sette standarden for dagen. I tillegg er det gull verdt å sette av tid til en god frokost, ta med matpakke (et tips kan være å spare makrellen i tomat til uke 2), og å prøve å glede seg til å starte med blanke ark, isteden for å grue seg.

Det sosiale

Vil de andre like meg? Vil jeg finne noen jeg liker å være med? Dette er tanker som svirrer rundt i de fleste hoder første skoledag. Det er viktig å huske på at man ikke er alene om å være litt nervøs før første møte med nye klassekamerater. Alle kommer med positiv innstilling til å møte nye mennesker og stifte nye vennskap. Det er likevel lurt å selv ta initiativ til å komme i kontakt med guttene og jentene i klassen; man kommer langt med et smil og et åpent sinn. Invitér klassen på grilling, avtal å spise lunsj sammen i kantinen eller på skolens uteområder, spør en ny bekjent om å bli med på kafé etter skolen. Ved å komme i prat med noen i klassen allerede fra dag én vil man kunne møte de nye utfordringene sammen, noe som helt sikkert vil gjøre overgangen fra ungdomsskolen til videregående lettere å håndtere.

Skolemessige krav

Det er nok ikke å se bort fra at nivået er litt høyere på videregående skole enn på ungdomsskolen. På vgs har man gjerne søkt seg inn basert på karakterer, og spesielt på skolene med høye karakterkrav kan man oppleve at det krever litt mer innsats å høste resultatene man var vant til på ungdomsskolen. Det er derfor lurt og viktig å henge med allerede fra starten av, holde seg oppdatert på leksefronten, være aktiv i timen og jobbe jevnt gjennom hele året. Det blir også mer og mer vanlig å benytte seg av privatundervisning, for eksempel fra eldre studenter som har fagene og forventingene fra vgs ferskt i minne. Én-til-én læring passer for alle; både for de som føler de ikke helt har kontroll på fagene, og for de som vil strekke seg helt til topps.

Når man begynner på videregående blir man i større grad ansvarlig for egen læring, og også egen trivsel. Man blir mer selvstendig, får utviklet seg både mentalt og sosialt, og får masse ny kunnskap å legge i ryggsekken til veien videre. Dette er en fantastisk tid, og du kommer til å ha det helt supert.

Lykke til!

Flere artikler

Vil du være sikker på at du får gode karakterer på videregående? Prøv privatundervisning du også!

Les mer om privatundervisning