Torsdag 2. november er dagen norske elever ved ungdom- og videregående skoler kan velge å gi en dag av sin egen utdanning for å bidra til utdanningen til barn i andre, mindre priviligerte land. Denne dagen kalles Operasjon Dagsverk, eller OD-dagen, og går ut på at elever jobber en dag til inntekt for utdanningsprosjekter i land som ikke har de samme ressursene som vi har her i Norge.

I  år støtter inntektene utdanningsprosjekter i Nigeria, som er rammet av verdens største oljekatastrofe. Nigeria har produsert mye olje siden 50-tallet, men dette er det kun oljeselskapene og myndighetene som tjener seg rike på. I flere tiår har oljesøl rent ut i Nigerdeltaen; det har forurenset drikkevannet, ødelagt jordbruksjorden og ført til sykdom, matmangel og fattigdom. Brenning av gassen som hentes opp fra oljefeltene slippes ut i atmosfæren og forårsaker også forurenset luft lokalt.

od-dagen

Bilde fra https://vieralleoljebarn.od.no/

“Helt siden oljesølet begynte har vi mistet håpet for vår videre utdanning, og det har oppstått mange problemer. Det er ingen måte vi kan fortsette utdanningen vår på siden oljesølet har påvirket livsgrunnlaget vårt. Det finnes ikke lenger jobber for oss og dermed mister vi håpet, for det er ikke noe vi kan gjøre i livet. Hvorfor får vi ikke utdanning? Utdanning er min høyeste prioritet i livet!”

– Sunday Ledisi, 18 år fra Bodo i Nigeria

Sitatet er tatt fra vieralleoljebarn.od.no og er forklarende når det gjelder lokalbefolkningen sitt syn på oljeindustrien. Nå i 2017 er Operasjon Dagsverk sitt mål å gi 10 000 unge mennesker i området kunnskap om hvilke rettigheter de har, inkludert lover og regler for oljeselskapene, hvordan man formidler kravene om rent vann, ren luft og ren jord på en effektiv måte, og hvordan de kan fortsette og sikre at fremtiden deres ikke ødelegges av oljesølet. Disse 10 000 blir såkalte “oljevoktere”, og vil ha en viktig rolle for kommende generasjoner i Nigeria.

Det er umulig for oss her i Norge å forestille oss en hverdag der vi aldri vet om vi vil ha rent vann i morgen, eller om lungene våre klarer en dag til med uren luft. Men, oljeutvinningen i Nigeria påvirker også oss. Utslipp av karbondioksid (CO2) og metan i kombinasjon med at olje i Nigerdelaten dreper mangroveskogene, som står for binding av CO2 og utslipp av O2, øker mengden CO2 i atmosfæren enormt. Resultatet blir store globale klimaforandringer- tørke, flom, økte temperaturer og andre ustabile fenomener rammet hele verden.

Oljevirksomheten i Nigeria påfører befolkningen enorme skader og lite inntekter.

Det er vanskelig å vite hvordan man skal løse slike store, alvorlige problemer, men heldigvis finnes tiltak slik som OD-dagen, der man får føle på å bidra i noe som er viktig. Så- hva kan du gjøre for å bidra? Hvor kan du jobbe? Hvordan skaffer man seg inntektskilde på OD-dagen? Her er noen tips:

1. Ta den enkle løsningen

Har du jobb fra før? Dette er kanskje den mest åpenbare løsningen: spør på jobb om å få en vakt torsdag 2. november, eller jobb en ekstra dag i helgen.


2. Husarbeid

Kanskje du kan frigjøre mor og far fra husvasken denne uken? Klippe plenen? Rake løv? Kanskje verandaen må beises eller huset må males? Husarbeid hjemme er noe mange velger å ty til- og det er en win-win situasjon for deg og foreldrene dine.

3. Bruk det du lærer på skolen

Er du god eller spesielt interessert i et fag på skolen? Hvorfor ikke være privatlærer for en dag, for eksempel gjennom Learnlink? Da får du betalt med en gang, og du vil oppnå stor mestringsfølelse. Kanskje du til og med skaffer deg en ny deltidsjobb?

4. Arranger en feiring

Er du en partyfikser? Mange synes arrangering av selskaper er stress. Hvorfor ikke tilby familier, familievenner og naboer å ta deg av dette stresset med invitasjoner, innhandling og planlegging av bursdager, dåp, konfirmasjon og julebord.

5. Pass et dyr

Glad i dyr? I en hektisk hverdag er det nok mange som ville satt pris på at noen andre kunne tatt turen med hunden. Du kan også tilby deg å mate katten til naboene mens de er på ferie.

 

Det trenger ikke være kjipt å jobbe.

6. Lag kunst

Hvis du har en liten kunstnerspire inni deg kan du dedikere en dag til å male, sy, bygge eller lage noe du kan selge enten i nabolaget eller på finn. Hvis kunstnerspiren ikke blomstrer er foreldrene dine likevel obligatoriske kunder.

7. Bli kokk

Imponer med kulinariske ferdigheter ved å selge boller, vafler eller eventuelt toro brownies og selge på en populær tursti eller utenfor matbutikken.

8. Bli IT-konsulent

De fleste unge folk i dag er spesialister på data, men hvis du ikke er det er du likevel mest sannsynlig bedre enn besteforeldrene dine og vennene deres. Tilby pc kurs til gamlingene, så bidrar du i to utdanningsprosjekter!

Fungerte ingen av disse tipsene? Vi i Learnlink vil også ha litt hjelp på OD-dagen – send mail til support@learnlink.no om du er interessert 🙂

Lykke til på OD-dagen!

 

Ingrid studerer Biologi på NTNU, og skriver jevnlig artikler på Learnlink-bloggen om tips og triks til å gjøre det bedre på skolen.

Categories: Tips