Endelig er det sommerferie og skolebøkene er levert inn for lengst. For de fleste er det en lettelse å slippe å åpne de tunge læreverkene på en stund og nilese stoff, og det er viktig å gi seg selv en god pause. Men ikke sett all lesing på pause i sommer! Det er store fordeler ved å lese kontinuerlig, og i ferien passer det perfekt å finne frem en spennende bok som gir leselyst og lesetrening. Slik får dere en god bok-sommer.

Emma er fulltidsstudent i Oslo og ved siden av skriver hun tekster for Learnlinkbloggen og er personlig lærer. Learnlink tilbyr tilrettelagt undervisning og leksehjelp over nett for grunnskolen og videregående skole.

Bra for hodet og for helsa

«Hvorfor skal jeg lese mer enn jeg må?»

Lesing må vi trene på hele livet og vi blir aldri helt utlærte. Det er fordi lesing ikke bare handler om å gjenkjenne bokstaver og setninger, men om å bygge opp ordforrådet vårt og få kunnskap om alt mulig du kan tenke deg. Vi utvider horisonten vår ved å lese, vi blir bedre til å skrive tekster og vi blir flinkere til stressmestring fordi vi får mental stimulering samtidig som vi tar en pause fra omgivelsene. Mange av Learnlinks personlige lærere har lesetrening med elevene sine og diskuterer bøker sammen i nettundervisningen, nettopp fordi man blir god på å skrive og reflektere av det!

Når du skal motivere barna dine til å lese kan du fortelle hvor nyttig det er for skolearbeidet og hvor mye lettere det vil bli å lese lekser, eller du kan friste dem med at det finnes millioner av ulike verdener og universer de kan fordype seg og forelske seg i.

Finn den perfekte boken

Det finnes en bok for alle. Den kan være skjønnlitterær eller faglitterær, spennende eller trist, magisk eller realistisk. Kanskje har barnet ditt en favorittfilm de ikke visste var basert på en bok? Eller en stor interesse for en spesifikk sport, et dyr eller et yrke? Det finnes det bøker om! Sjekk ut utvalget hos bokhandelen, eller for eksempel sider som Bokklubben.no som samler tips for bøker til barn og unge.

Om barnet ditt av ulike årsaker ikke kan lese en fysisk bok eller virkelig ikke vil finnes det gode digitale alternativer, både e-bøker og lydbøker, som dere kan prøve ut! Alle skal ha tilgang til gode historier!

Bruk biblioteket

En perfekt aktivitet for en regnværsdag er en tur på det lokale biblioteket! Her bugner det av bøker man kan kjenne og lukte på, lese litt i og kanskje til og med bli skikkelig interessert i. Holder dere til i Oslo har nye Deichmanske hovedbiblioteket nylig åpnet og her sitter det barn, studenter og eldre og leser hele tiden. Vis barna at lesing er en kul interesse som passer for absolutt alle! Forhåpentligvis finner dere en bok som kan få bli med dere hjem, så lag et lånekort med barna og la de/hjelp de med å sjekke den ut.

Sommerferien skal fylles med familietid, lek og moro med venner, lange og korte turer, og gode pauser. Prøv å ikke fylle pausene med timer foran en skjerm, men heller i en god stol med en god bok! Vær et godt eksempel for barna dine og finn en bok til deg selv i sommer også, vi blir aldri for gamle til å lese! God sommerferie!

Ønsker du mer informasjon om nettundervisning? Meld deg på vårt nyhetsbrev her. 

Om Learnlink

Learnlink tilbyr tilrettelagt undervisning og leksehjelp over nett for grunnskolen og videregående skole. Vi har de beste personlige lærerne i landet og finner den som passer perfekt for deg. Vi bruker et egetutviklet videoverktøy som kombinerer videosamtale, chat og en delt skjerm som begge kan skrive og tegne på.