Å ha mulighet til å jobbe hjemmefra er en gave i disse dager, men det kan være vanskelig å være like produktiv som på kontoret. Har man i tillegg barn i hjemmeskole som trenger oppfølging er det utfordrende å holde fokus på arbeidsoppgavene. Hvordan skal vi få hverdagen til å gå sammen i denne unntakstiden?

Rikard Søreng er en av de som har hjemmekontor samtidig som barna har hjemmeskole. Han innrømmer at det ikke er en enkel kombinasjon, men at det er en fordel at kona også jobber hjemme, så de har mulighet til å dele på ansvaret.

– Det er utfordrende, men jeg synes vi klarer oss bra og det hjelper at min arbeidsgiver er forståelsesfull i denne spesielle situasjonen, forteller han.

Hjemme hos Rikard sitter to voksne og tre skoleelever som alle skal jobbe med sitt. Skolene er flinke til å sende opplegg hjem, men det er likevel nå foreldrenes ansvar å gi god oppfølging.

Gode rutiner får kombinasjonen til å fungere:

  • Planlegg dagens gjøremål sammen, for eksempel rundt frokostbordet.
  • Legg inn fysisk aktivitet i løpet av dagen. Det skjerper fokuset og gir et avbrekk.
  • Følg opp så mye det lar seg gjøre. Er dere to foreldre hjemme kan dere bytte på å jobbe og å gi oppfølging.
  • Avgrens skoledagen og følg vanlig tidsskjema. Når det nærmer seg middag er skoledagen over.
  • Samle inn mobiltelefonene under arbeidsdagen.
Lag dagsplaner sammen som fungerer for deres situasjon.

Husk også på at dette er en midlertidig situasjon, og at vi enda er i startfasen av hjemmeskolen. Det er lov å prøve og feile! Men om du sliter med å konsentrere deg om eget arbeid over flere dager kan det være verdt å ta noen grep. Prøv å ha egne, avgrensede arbeidsplasser for deg og for barna og gi deg selv økter med uforstyrret arbeid. Kanskje kan støydempende hodetelefoner være hjelpsomt? Om du ikke får gjort alt før fire, legg inn en økt til på kvelden når barna har lagt seg, men sett likevel tydelige rammer. 

Vær tålmodige med hverandre og prat sammen om hvordan dere synes det er å jobbe hjemme sammen. Kanskje er det vel så viktig å beholde den gode stemningen hjemme som å ha en effektiv arbeidsdag!

Om Learnlink

Learnlink tilbyr tilrettelagt undervisning og leksehjelp over nett for grunnskolen og videregående skole. Vi har de beste personlige lærerne i landet og finner den som passer perfekt for deg. Vi bruker et egetutviklet videoverktøy som kombinerer videosamtale, chat og en delt skjerm som begge kan skrive og tegne på.