Når du begynner på ungdomsskolen kan det være vanskelig å vite hvilket fremmedspråk du skal velge. Uansett hvilket språk du velger, vil du få spennende muligheter og en bedre forståelse av kulturen der språket snakkes. Likevel kan det være lurt å tenke seg godt om før du velger språk slik at du velger det du vil få mest bruk for senere. Vi har her skrevet litt om fransk, spansk og tysk for å gjøre valget litt enklere for deg.

I en verden der vi hele tiden knyttes tettere sammen blir språk stadig viktigere. Norge er et lite språk- og kulturområde, og hvis vi vil ha kontakt og samarbeide med folk utenfor våre landegrenser, trenger vi språkkompetanse. Det er lett å tenke at engelsk er nok, men ikke alle snakker engelsk, og det å kunne flere språk gir nye muligheter.

spania

Spansk

Spansk har på kort tid rukket å bli det mest populære fremmedspråket. Dette er kanskje ikke så rart med tanke på at spansk er et av de store verdensspråkene og er morsmålet til rundt 400 millioner mennesker. Spansk blir snakket i Spania og de fleste land i Sør-Amerika og her kan det ofte være vanskelig å kommunisere effektivt på engelsk.

Synes du det virker spennende å reise rundt i Sør-Amerika eller Spania? Da burde du definitivt velge spansk. Spansk er også et viktig kulturspråk og et språk som stadig vokser i popularitet og innflytelse.

Tysk

Tysk har tradisjonelt vært det mest valgte fremmedspråket. Det er over 100 millioner som har tysk som morsmål og Tysk er dermed det språket som flest mennesker i Europa har som morsmål. Det kan også lønne seg å lære tysk fordi Norge og Tyskland har mye til felles, og ofte jobber sammen i økonomiske og politiske sammenhenger.

Er du interessert i tysk kultur og historie er tysk det rette språket for deg. Det kan også komme godt med i arbeidslivet. Videre har Tyskland og andre tysktalende land har mange spennende feriedestinasjoner som Berlin, Munchen, Zurich og St Anton.

En viktig fordel med å velge tysk er at norsk og tysk begge er germanske språk, altså er det mange tyske ord som ligner på de norske . Samtidig er tysk kjent for å ha en krevende grammatikk som gjør at det er mye som må pugges.

Fransk

Det er i dag over 220 millioner fransktalende spredt over hele verden. Fransk er faktisk det eneste språket i tillegg til engelsk som snakkes på 5 kontinenter. Det franske språket er også offisielt språk i flere internasjonale sammenhenger som FN, EU og NATO.

frankrike

Drømmer du om å spise croissanter og makroner i Paris? Eller er du kanskje spesielt interessert i kunst, mote eller mat? Da kan fransk være språket for deg. Det er også fordelaktig å lære fransk hvis du ønsker å jobbe i store internasjonale organisasjoner. Fransk er også et svært vakkert språk. Uttalen kan være krevende, men når du først behersker det er det lite som høres bedre ut.

Vil du ha litt ekstra hjelp med fremmedspråket? Hos Learnlink har vi personlige lærere i alle fag.

Les mer om personlig lærer