Hvem er denne guiden for?

Denne guiden er laget for lærere som skal undervise elevene sine på nett. Her finner du: 

  • Fordeler ved å undervise på nett
  • Hvordan undervise én-til-én på nett.
  • Tips og triks
  • Verktøy du kan bruke for nettundervisning
Fordeler ved å undervise på nett

Å undervise på nett gjør det mye enklere å tilrettelegge undervisningen individuelt. Siden elevene ikke sitter sammen, kan du variere oppgaver og innhold for hver enkelt elev. Det er ingen grunn til at elever som får hjelp over nett ikke skal oppleve mestringsfølelse og motivasjon når de jobber med skolearbeid. 

Spill inn alt av forelesninger og send videofilene til elevene dine, slik at du unngår live videoundervisning med 30+ elever. På denne måten slipper du at elever snakker i munnen på deg eller hverandre og du minsker støy, bråk og andre forstyrrelser som kan gå utover timen. Når forelesningen er på videoopptak, kan elevene se dem når de er i riktig “modus” og det er stille og rolig rundt dem. De kan også pause og spole tilbake om de ønsker å gå gjennom ulike temaer/emner flere ganger. Elever som allerede kan deler av pensumet eller tar ting spesielt raskt, slipper å høre en hel forelesning de ikke har nytte av. Det finnes også mange gode videoforelesninger på nett som f.eks. beskriver prosentregning, algebra eller annet innen matte som er fritt frem å bruke.

Slik tar du skjermopptak av en Powerpoint eller lignende:

Kjør gjerne en test før du starter med opptaket, og pass på at mikrofonen på PCen din fungerer. Husk å ta bort alt du ikke ønsker at eleven skal se, for eksempel private bokmerker i nettleseren eller brukernavn og passord.

Når elevene har fått tildelt oppgaver og innhold, kan du som lærer følge opp de elevene som trenger litt ekstra hjelp. Ved å chatte eller maile med elevene kan du holde kontakten med elevene mens de jobber. Elever som blir fort ferdig kan utfordres til å løse vanskelige oppgaver eller se videoer som forklarer mer avansert pensum. Elever som står litt fast kan du hjelpe med gruppeundervisning,  gjerne med en liten gruppe på 2-3 elever eller en større med 5-10 elever. Elever som ikke vil jobbe, har lav motivasjon eller sliter spesielt med én spesiell type oppgaver kan følges opp én-til-én.

Verktøy for å chatte med elever

Microsoft Teams  – Brukes av de fleste skoler.
Discord –  Brukes av de fleste elever på fritiden, f.eks. når de spiller online-spill.

Hvordan undervise én-til-én på nett:

– Sørg for at du har god dekning: For å teste om du har bra nok nett til å ha en videosamtale gå til www.nettfart.no. Når du kommer inn på siden, trykk på “start”. Du trenger en verdi på ca 7.0 mbps eller bedre på nedlasting for å gjennomføre nettundervisning. Om du ikke har denne hastigheten, kan det være lurt å flytte seg nærmere ruteren, eller spørre andre i familien om de kan ta en pause fra å bruke nettet mens du underviser.

– Flere kontaktpunkter: Sørg for at du har flere måter å nå eleven på. Om tjenestene du bruker til å snakke/kommunisere med elever ikke fungerer kan det være fint å ha flere alternativer. Se listen med ulike alternativer lengre nede i innlegget.

– Sørg for at du er forberedt: Alt av oppgaver og innhold bør være klart når du møter en elev på nett. Det kan skape mye uro om du må bruke tid på å finne fram det du ønsker å dele med elevene, og hvis de kjeder seg kan de ende med å surfe på nettet i stedet.

– Dette trenger eleven: Eleven burde også ha over 7.0 eller bedre nedlasting-mbps. Det er også nyttig om eleven sitter på et sted som er stille og hvor vedkommende ikke blir forstyrret av andre. Eleven burde alltid ha med seg en fysisk skrivebok og være logget inn i de systemene dere bruker på skolen. Du taper mye tid om alle elevene må logge seg inn før dere kan komme ordentlig i gang.

– Hvordan løse tekniske problemer: Om du snakker med en elev og ting ikke fungerer som det skal, kan det være fint å feilsøke ved at eleven deler skjermen sin med deg. Om eleven ikke hører deg, kan du dele skjermen din og hjelpe eleven med å skru på mikrofon eller gi nettleseren tilgang til mikrofonen. Du kan også bruke Facetime eller ringe med videosamtale på vanlig telefon.

– Om eleven ikke skal snakke kan det være lurt å be de om å “mute”. I perioder der du har undervisning med flere elever, men ikke trenger å høre dem, kan det være lurt å be alle elevene om å skru av mikrofonen sin. Husk at de må skru den på for å snakke igjen – det er lett å glemme at den er av.

– Bruk nettbrett eller tegnebrett: Hvis du skal tegne noe på en virtuell tavle kan det fort bli vanskelig å bruk mus eller touchpad. Vi anbefaler derfor at du bruker et nettbrett med penn eller et tegnebrett. Om du bruker online.learnlink.no kan du tegne rett på skjermen med en finger om du bruker et nettbrett. Du kan også gå inn på samme rom med mobilen din og bruke denne til å tegne med fingeren.

Tips og triks

– Ta bilde av oppgaver: Av og til ønsker du å se en eller flere oppgaver en elev har skrevet i egen bok. Da finnes det to triks: 

      • 1. Be eleven holde opp boken og ta et skjermbilde av det eleven viser frem. Da kan eleven fortsette med en annen oppgave mens du ser nøyere på hva de har gjort.
      • 2. Om dekningen ikke er god nok kan du be eleven ta et bilde med en telefon og sende det til deg på SMS, chat eller mail.

– Last inn siden på nytt: Om noe går galt, last inn siden på nytt – dette kan løse mange problemer. Du gjør dette med CMD-R på Mac og CTRL-R på Windows.

– Pass opp for tape-trikset:  Et triks som noen elever bruker er å teipe over kamera med klar tape. På den måten virker det som kamera er ødelagt. Dette gjør at du kun kan se silhuetten til eleven, men hører alt de sier. Om du skal ha en høring med elev som har veldig uklart kamera kan det være lurt å spørre om de har noe foran t kameraet. 

– Spør eleven om løsninger: Om du opplever problemer kan det være lurt å høre med eleven om de har noen forslag. De er ofte teknisk kyndige og vet ofte om det finnes en bedre PC hjemme eller hvordan man får på mikrofonen. For noen som alltid skal lære noe de ikke kan fra før, er en liten bonus at det kan gi mye mestring at de får vise frem noe de kan godt. 

Skru av elevens mikrofon: Om det er mye støy hjemme hos en av elevene kan det være lurt å be dem skru av mikrofonen. Hvis du bruker Whereby kan du skru av og på elevens mikrofon selv.

Verktøy for tilrettelagt undervisning på nett

1. Online.learnlink.no

Guide: Hvordan bruke online.learnlink.no

Har en stor felles tavle som alle kan se og tegne på. Løsningen lar deg også enkelt opprette flere rom som du kan bruke med forskjellige elever. Her kan du også dele skjerm med elevene og rommet har plass til 9 personer.

2. Google hangouts
Videotjeneste med skriverom.

3. Whereby.com

Videorom fra Norge. Gratis for opp til 4 personer. Fungerer ypperlig når du skal jobbe med tekst i Google-dokumenter. 
Guiden er laget av Learnlink, et selskap som driver med tilpasset undervisning på nett for å hjelpe elever som faller fra vanlig undervisning. Alle verktøy og tips som blir delt her kan brukes gratis. Kort om Learnlink

Categories: NettundervisningTips