Å holde en presentasjon kan være både vanskelig og skummelt. Selv er jeg én av dem som ikke er spesielt glad i presset og oppmerksomheten ved å holde en presentasjon, men har funnet disse tipsene til stor hjelp.

1. Øv hjemme

Hold presentasjonen din høyt for noen hjemme. Du kan holde den for hvem som helst, en forelder, et kjæledyr eller selv en fotball ☺. Sett av 15 minutter til å øve kvelden før presentasjonsdagen, og øv gjerne flere ganger. Det er viktig å vite at alt hjelper, selv litt er bedre enn ingenting.

2. Ikke overfyll PowerPoint’en

Hvis du bruker PowerPoint eller lignende for å lage presentasjonen din, er det viktig å være forsiktig med hva du fyller denne med. En feil mange gjør er at de skriver hele eller mye av teksten sin inn i PowerPoint’en. Dette har en negativ effekt på publikum, fordi de ender opp med å lese i istedet for å høre på deg. Det er mye bedre å skrive viktige stikkord til temaet. Du kan da bruke disse punktene som retningslinjer under presentasjon, og forklare og fortelle lytterne om hvert punkt. En fin regel er at ikke flere enn 6 punkter skal med på hver slide eller side, med maks 6 ord til hvert punkt.

Vil du få mer fritid og bedre karakterer? Les mer om privatundervisning

3. Fortell, ikke les

Fortell presentasjonen, i stedet for å lese det den opp fra et manus. Det er mye morsommere å høre på noen snakke fritt. Tipset er å lære deg stoffet og pugge etter stikkord. Hvis du vil, kan du skrive disse stikkordene på en hjelpelapp. Under presentasjonen forteller du om temaet ved hjelp av stikkordene. Dette gjør at du virker mer engasjert, ser mer på lytterne og snakker friere.

4. Se på lytterne

Det kan være vanskelig å se mye opp fra ”manus”, men det er veldig viktig for en god presentasjon. Klarer du å se mer på publikum, fanger du både oppmerksomheten deres og ser mer profesjonell ut. Skriv stikkord i stedet for hele setninger. Dette hjeper deg også til å snakke fritt.

5. Vis interesse

Hvis du kan velge tema for din presentasjon, er det lurt å velge det som interesserer deg mest. Dette vil både hjelpe deg med å holde en god og engasjert presentasjon, og samtidig gi deg motivasjon. Hvis du ikke er interessert i temaet, er det likevel viktig å virke interessert. De fleste lærere blir overlykkelige ved synet av en engasjert elev under en presentasjon. Dette kan hjelpe til med å gi deg bedre karakterer.

6.Stå løpet ut

Alle gjør feil av og til. Selv om du gjør eller sier noe som ikke var meningen, er det viktig å late som ingenting og fortsette. Hvis du gjør en feil under presentasjonen, ikke stopp. Da virker feilen enda større. Hvis du klarer å fortsette er det ingen som tenker noe spesielt over det.

7. Snakk langsomt

Selv når jeg føler at jeg snakker uendelig sakte under presentasjoner, får jeg tilbakemelding om at det går for fort. Dette er et problem for mange. Man snakker ofte fortere når man er nervøs. Et tips er å overdrive hvor sakte du snakker, for at det skal oppleves som passe for de som hører på. For meg hjelper det i hvert fall å snakke ekstra sakte under presentasjoner, selv om jeg selv føler at det høres unaturlig ut.

8. Stillhet er ikke farlig

En god presentasjon har også korte pauser, for eksempel mellom avsnitt. Mange elever er redde for denne stillheten, men den har faktisk en kjempefin effekt. Gode pauser gir deg og lytterne et ”pust i bakken”. Pauser gir også publikum tid til å tenkte over det du sier.

Til slutt er det viktig å vite at øvelse gjør mester. Jo flere ganger du holder dem, jo bedre blir du. Selv om en presentasjon ikke går så bra, er det en god øvelse til neste gang. ☺ Lykke til!

Linnea

Linnea går i 10.klasse i Asker og er en aktiv skribent på Learnlink-bloggen.