Ikke for å skryte, men i 4. klasse vant jeg lesekonkurransen på hele skolen, og Bekkestua biblioteks lesekonkurranse i sommerferien. Da hadde jeg lest 50 bøker på 8 uker. Men- jeg innser at ikke alle har runda biblioteket når de er ni år, og at denne leselysten ikke er iboende hos alle. Lesing øker kunnskapen, utvikler fantasien, og gode leseferdigheter har stor nytteverdi i alle fag gjennom hele skolegangen. Heldigvis er leseglede noe man kan bygge opp, og noe foreldre kan bidra til å styrke. Nå er ikke jeg mamma selv, så jeg har null erfaring med å lære barn å lese og å like å lese, men jeg har likevel noen gode tips til hvordan du kan oppdra en lesehest.

1. Les for barnet ditt!

Dette er noe du kan starte med tidlig- gjerne før barnet kan prate ordentlig. Les bøker tilpasset alderen, slik at kiden forstår fortellingen og lettere kan sette seg inn i handlingen. Her er det viktig at du lever deg inn i historien, bruker ulike stemmer og gjerne lydeffekter. Ikke slutt å lese for barnet selv om det er i skolealder. Velg en bok både de voksne og barna synes er spennende, og ha høytlesningen som et fast ritual for eksempel før leggetid.

2. Ta med barnet på biblioteket

På biblioteket er det mange valgmuligheter, og bibliotekarer som vet hva som er populært for de ulike aldersgruppene og kjønnene. Husk at tidene forandrer seg- selv om du elsket en bok som barn betyr ikke det at barnet ditt gjør det. Bobsey-barna slo for eksempel ikke like godt an hos meg som hos pappa. La barnet se gjennom bokhyllene, bla i bøkene og velge med seg flere bøker. Hvis boken ikke faller i smak er det bare å begynne på en ny. Eget bibliotekskort kan også være stas.

leseing tips

3. Vis interesse

Engasjer deg i barnas lesing. Spør hva boken handler om, og hvis de er ivrige på å forklare, spør utdypende spørsmål- gjerne hva de mener om karakterenes handlinger og relasjoner. Gi tilbakemeldinger og oppmuntre til å lese videre så de kan fortelle mer. Du kan også be barnet lese høyt for deg.

4. Vær et godt eksempel

Les selv! La barna se at lesing er for alle aldre, og at du selv liker å lese. Anbefal bøker du selv leser til barna når de er gamle nok, og diskuter handlingen etterpå. Krimbøker er ofte passende og spennende for barn fra rundt 10 år. Jeg begynte selv å lese Jo Nesbø-bøkene på denne alderen fordi pappa gjorde det.

5. Visualiser med film

Selv synes jeg fortsatt det er gøy å se filmer basert på bøker jeg har lest, så ta gjerne med barna på kino. Visualisering av en tekst er morsomt, men man innser også hvor mye mer en bok gir enn en film. I bøker blir man godt kjent med hovedpersonens innerste tanker og følelser, og man kan bruke fantasien til å lage bilder av karakterene og omgivelsene. Så filmatiseringen brukes for min del både til å sammenligne med mine egne visualiseringer, og til å erkjenne at lesing er mer givende.

6. Fokuser på underholdningen

Velg morsomme bøker, og unngå å mase om den skolemessige verdien av lesingen. Barn forbinder ofte skole med å kjede seg. Vis barna at lesing er noe man gjør også på fritiden, ikke kun fordi man MÅ lese 20 minutter leselekse hver dag. Oppfordre barnet til å ta med bøker på ferie, eller på hytta. Synes barnet det er tungt å lese? Start med tegneserier eller bøker som består av både tekst og bilder.

 

Ingrid studerer Biologi på NTNU, og skriver jevnlig artikler på Learnlink-bloggen om tips og triks til å gjøre det bedre på skolen.