Innsatsen elever ved videregående skole legger inn i skolearbeid er svært varierende. Mens noen hele veien jobber hardt og målrettet mot et spesifikt karaktersnitt for å komme inn på et spesifikt studie er det også mange som ikke har snøring på hva de vil gjøre i fremtiden, noe som kan resultere i demotivasjon og lite lekser. Men, å være usikker på utdanningsretning må ikke bety dårlig arbeidsinnstilling! Her er fem gode grunner til å gjøre en innsats på videregående.

Penger

Et års hybelleie. En tre måneders jorda-rundt-reise. To ganger førerkort. 60 år med Netflix-abonnement. Nye pensumbøker på universitetet i 20 år. Eller studiekompetanse på privatinstitusjon etter videregående. Her i Norge er vi så heldige at vi får gratis utdanning rett i fanget, noe vi bør utnytte til det fulle. Man trenger ikke kikke langt hverken til øst eller vest på kartet før vi finner mennesker som bare kan drømme om et slikt tilbud. Ved å jobbe bra på vgs og sikre seg karakterene som trengs for å komme inn på studiet man ønsker før man er ferdig med tredje klasse kan man ta lappen, dra på roadtrip fra India til Australia, leie leilighet i en ny studieby, lese pensumbøker til man får vondt i hodet og chille med Netflix etterpå. Og er fagene på vgs et par hakk for utfordrende kan det heller være en idé å investere litt i privatlærer mens man fortsatt går på skolen.

Friår

Sand mellom tærne på stranden i Thailand, gamle templer i indisk soloppgang, dykking med haier i latin-Amerika, surfing på blå bølger på Bali. Eller hva med fantastiske toppturer, morsomme aktiviteter og nye venner på folkehøgskole? Gjøre en innsats for mennesker og dyr gjennom frivillig arbeid i en annen verdensdel? Spise ost, croissanter og baguetter mens man lærer fransk i Paris? Etter 13 års skolegang velger mange å ta seg et velfortjent friår. Iløpet av friåret jobber man som regel fast en periode, før man begir seg ut på drømmeeventyret, fyller på minneboksen og blir utallige erfaringer og opplevelser rikere. Dette friåret vil muligens ikke føles like velfortjent hvis arbeidsmengden på vgs var laber, og fremtiden dermed er usikker. Å sitte på skolebenken enda et år mens klassekameratene er høyt og lavt vil nok føles ganske tungt og urettferdig, men er i bunn og grunn noe som avhenger av egen innsats.

dysleksi-jente-leser-2

Muligheter

Man trenger ikke nødvendigvis toppkarakterer for å starte på studiet man elsker. Men; jo høyere tallene på vitnemålet er, jo flere muligheter åpner seg. Frihet betyr å være fri til å velge, helt ubundet og uavhengig. Man trenger ikke velge utdanningen med det høyeste karaktersnittet bare fordi man kan, men å ha anledning til å velge bort noe framfor noe annet kan bidra til å gjøre en enda mer sikker på å ha valgt riktig retning. Det er en god følelse å velge noe fordi man kan og vil, og ikke fordi man må grunnet begrensede valgmuligheter.

Studietiden

Jo mindre tid man bruker på å ta opp fag, jo fortere kommer man i gang med å studere. Og for å gjøre det klart- å gå på universitetet og høgskolen er ikke det samme som videregående skole. Studielivet består av så mye mer enn bare lesing! Endelig får man bo for seg selv, rydde akkurat så mye eller lite man selv vil, ha vorspiel og nachspiel, spise grandiosa hver dag, og har man lyst på havregrøt til middag- vær så god. Man blir kjent med masse nye mennesker fra hele landet, møter kanskje en søt gutt eller jente med en spennende dialekt, man lærer masse nytt- både nyttige og ikke fullt så nyttige ting, og det er utallige studenttilbud, organisasjoner og arrangementer å være med på. Studentråd, turgrupper, kokkelering, surfing, festivalarrangering, rumpeldunk. Det finnes svært få grenser for hva studentbyene rundt om i Norge har å tilby.

Mestring

Det er ikke bare foreldre som blir stolte og fornøyde hvis sønnen eller datteren går ut av vgs med et plausibelt karakterkort. Egen mestringsfølelse er minst like viktig. Mestringsfølelse er en av de mest tilfredsstillende følelsene man kan ha; en god følelse som ikke skyldes annet enn egen innsats. Denne følelsen bygger opp selvtillit og troen på at man er kapabel til å få til ting, noe som er svært viktig i dagens konkurransepregede samfunn.

Trenger du litt hjelp til å komme deg gjennom videregående?

Les mer om privatundervisning