Matematikk er et grunnleggende fag i skolen, og spiller en sentral rolle på barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole og i mange studier på universitetet. Kompetanse i matte er viktig i samfunnet og nødvendig innenfor områder som medisin, økonomi, teknologi og byggevirksomhet- ja, matematikk er faktisk en forutsetning for at samfunnet skal kunne utvikle seg! Samtidig er matte et fag som krever mye fokus, kontinuerlig jobb og bred forståelse, noe som gjør at mange sliter med å mestre tallenes univers. I Learnlink mener vi at alle kan bli gode i matte. Noen trenger litt trening, andre trenger mer, men gode resultater er oppnåelige uavhengig av hvilket nivå man befinner seg på i dag. Her er 10 tips til hvordan du kan bli bedre i matte:

1. Gå gjennom læreplanen og kompetansemålene

Før du starter med det nye mattepensumet er det lurt å gå gjennom læreplanen- hva er det forventet at du skal kunne innen året er omme? Har du dette i bakhodet er det lettere å fokusere på det som er viktig for å oppnå best mulig resultater. Se også over kompetansemålene i ukene før tentamen og eksamen for å være sikker på at du har fått med deg essensen.

2. Jobb jevnt

Å jobbe jevnt gjennom hele året er kanskje aller viktigst i mattefaget. Det holder ikke å være halvfokusert i mattetimene på skolen og så gjøre en skippertaksinnsats rett før prøver eller eksamen. Det beste hadde vært litt matte hver dag, men med mange andre fag å holde styr på kan det bli vanskelig. Jobb med matten noen dager i uken, ikke kun noen oppgaver dagen før matteleksen skal leveres inn.

3. Ikke kom på etterskudd

Matte er et fag som bygger på det du allerede har lært- både tidligere år og forrige uke. Det er viktig å holde følge med timeplanen på skolen- har du vært borte fra skolen i en mattetime bør du gå gjennom pensumet du gikk glipp av og gjøre oppgaver slik at du er klar for neste time. Noen ganger må man også gå gjennom det man lærte tidligere år. Det er vanskelig å lære seg å regne med andregradslikninger hvis du ikke husker hva en vanlig likning er.

Ønsker du ekstra hjelp med matten? Sjekk ut personlige lærere hos Learnlink

4. Forstå matten

Det kan virke unødvendig for mange, men det er ingen dum idé å faktisk lese i matteboken for å forstå hva du jobber med. Teksten i matteboken bidrar til å koble oppgaveregningen med konkrete problemer. Du kan også lese på matematikk.org for enkle forklaringer og demonstrasjoner. Likevel- til forskjell fra mange av de andre fagene kan ikke matte pugges kun ved å lese; matte må forstås. En god idé er å lage figurer, diagrammer eller tegninger som beskriver og illustrerer oppgaven du jobber med, og gjør at du lettere husker regnemetodene. Du vil også øke forståelsen ved å jobbe med andre, snakke om matte og lære bort det du har lært for å teste om du virkelig har forstått.

bli bedre i matte

5. Mengdetrening

Matteleksene du får på skolen bør være minimum av mengden du jobber med matte. For å bli god i matte må man regne oppgaver- masse oppgaver. Løs mange lignende oppgaver, men med litt forskjellige vinklinger og ulike tall helt til du føler at du har forstått. Så løser du mange til helt til du faktisk har forstått. Husk å ta pauser mellom arbeidsøktene.

6. Løs gamle eksamensoppgaver

Spør læreren din om tilgang til gamle eksamensoppgaver, eller søk deg fram på udir.no. Dette er et kjempe bra tips til eksamensforberedelser i mattefaget, da dette gir en indikasjon på vanskelighetsgraden, temaene og typen oppgaver du vil få på eksamen. Likevel bør du ikke lene deg kun på de gamle oppgavene- det blir sjeldent gitt helt like oppgaver eller like tema fra år til år.

7. Repetisjon

Det er mange ulike tema gjennom et helt år med matte, og noen ganger oppdager man at mye av det man kunne ut og inn for noen uker eller måneder siden har gått i glemmeboken. Det er lurt å repetere de ulike temaene jevnlig- du vil oppdage at å ha koll på det du lærte i januar vil hjelpe deg med det du lærer i april. Mens du jobber med nytt pensum kan du innimellom ta en 20-minutter med repetisjon av gamle oppgaver. Hvis du oppdager at det er noe du ikke har forstått tidligere- gå tilbake til det og jobb med det til det sitter.

8. Studieteknikk

Å strukturere arbeidet med matten er veldig lurt. Legg en plan for hvordan du skal jobbe med det nye pensumet. En god idé er å starte med å bla gjennom det nye kapittelet slik at du får et inntrykk av hva målet med pensumet er. Deretter jobber du deg systematisk gjennom ved å lese teksten, regne eksempeloppgavene og starter med oppgave med lettest vanskelighetsgrad. Når du føler at du har kontroll på disse øker du vanskelighetsgraden. Når du har gjort alle oppgavene kan du se på kompetansemålene og forsikre deg om at du har fått med deg alt, og løse gamle prøver i temaet for å teste deg selv. Hvis du oppdager hull i forståelsen går du tilbake og tetter dem. Learnlink tilbyr eksamenskurs og kurs i studieteknikk- trykk her for å lese mer.

9. Ha en positiv innstilling!

De fleste vil si seg enige i at matte er et morsomt fag når man får det til- det har potensiale til å gi store doser mestringsfølelse. Men, det er ikke alltid like lett å holde motet oppe når man jobber med matte; det er et utfordrende fag som krever mye innsats og arbeid. En positiv innstilling til faget er viktig for å mestre det- fortell deg selv at du ønsker å bli bedre i matte, og at for å bli bedre i matte må du faktisk jobbe mye med faget. Dette gjelder ikke bare for deg, men for alle! Ikke start med de vanskeligste oppgavene- dette vil kun skape frustrasjon og du vil bli demotivert. Start med oppgaver som passer nivået ditt, gjerne noen litt under nivået ditt, slik at du starter ut med mestringsfølelse. Du kan også gjøre matten hyggelig å jobbe med, ved å jobbe med en venn som også har som mål å mestre mattefaget. Lag dere noe godt å spise og jobb dere gjennom pensumet sammen ved å diskutere og lære av hverandre. Dere kan også lage en avtale om hvor lenge dere skal jobbe før dere belønner dere selv med noe annet gøy, som å gå på kino eller gå en tur. Det kan også være lurt å minne seg selv på at matte er et nyttig fag ved å bruke det i hverdagen- prøv å sette opp et budsjett for deg selv, familien eller russebussen, finn ut med prosentregning hvor mye de kule joggeskoene koster når de er på 30% salg, eller regn ut gjennomsnittsfarten din på 100m i gymmen.

10. Leksehjelp og privatundervisning

bli bedre i matteNoen ganger trenger man litt ekstra hjelp til å mestre mattefaget. I klasserommet har læreren mange elever – og like mange nivåer – å ta hensyn til, og klarer ofte ikke holde oversikt over om akkurat du sliter med faget, om du har noen hull i forståelsen og hva du synes er mest krevende. Terskelen kan være høy for å stille spørsmål i timen når man har medelever rundt seg. Man kan være redd for å stille «dumme» spørsmål, at de andre forstår mer enn deg, eller være nervøs for å spørre om noe læreren gjennomgikk mens du sende en Snap. Med én-til-én privatundervisning har du læreren på egen hånd- han eller hun er der kun for å hjelpe deg. Da er det mye lettere å tilpasse undervisningen til ditt nivå og dine behov, og du kan spørre om akkurat hva du ønsker. Privatunderviseren heier på deg og motiverer deg, og hjelper deg med studieteknikk og eksamensmestring, å sette mål og strukturere arbeidet. Med leksehjelp hos Learnlink vil du få tilbakemelding på arbeidet ditt, og hjelp til å forstå hva det er du ikke forstår, da dette ofte er vanskelig å sette fingeren på selv. Leksehjelp og privatundervisning hos Learnlink kan vise seg å være verktøyet du trenger for å øke motivasjonen for matte og bli god i faget.

 

Trenger du eller noen du kjenner en ekstra dytt for å komme i gang? Learnlink kan hjelpe dere!