Lekselesing i julestria

Den deilige juletiden er rett rundt hjørnet, og med den følger en velfortjent juleferie. Det er viktig å unne seg pauser fra skolearbeid, hverdag og stress så man får tid til å lade opp batteriene sine. For mange kan juletiden by på nok stress i seg selv! Men å legge vekk alt av stoff i en hel måned kan være å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Om man heller klarer å balansere behovet for pause med forberedelse til et nytt skolehalvår kan man møte opp i januar med et viktig forsprang. Her er noen tips til hvordan du kan få inn litt effektiv lesing i julestria.

Utnytt desember

Selv om tentamen er forbi er ikke skolen slutt før langt ut i desember, så ikke ta ferie for tidlig. Om du ikke harflere store prøver rett rundt hjørnet bør du utnytte måneden til å se fremover. Du har kanskje en idé om hva dere skal jobbe med neste halvår, eller har du allerede fått arbeidsplaner i noen fag? Da er det dette du burde begynne å titte på i desember. Fortsett å jobbe effektivt i timene, det du lærer nå legger kanskje grunnlaget for det du skal lære etter jul. 

Sett opp egne planer

Om du har fått læreplaner og prøveplaner eller oversikt over kapitlene dere skal gjennom etter nyttår kan du bruke disse til å lage dine egne tilpassede planer! Sett opp leselister som gir deg god tid til å repetere opp mot prøven, velg deg ut oppgaver på ulike vanskelighetsnivåer og sett deg mål for når du skal klare å løse dem. Lag deg mindre delmål og større mål for neste halvår og jobb for å følge den planen. Ikke sett deg for strenge mål og frister, regn med at du skal få god tid til hvert tema og legg inn pauser underveis. Å ha en realistisk plan å følge kan hjelpe deg med å unngå stress, og gjør ofte at alt ser litt mer overkommelig ut.

Planlegging

Repeter det vanskelige

De temaene som har vært spesielt viktige i høst og som dere har jobbet mye med er det stor sannsynlighet for at vil være viktige neste år også. Det kan være fristende å la de vanskelige tingene gå i glemmeboka rett etter at prøven er levert inn, men du vil antageligvis møte på de igjen. Da er det bedre å stille forberedt! Om du har en personlig lærer (PL) kan det være lurt å bruke tid på å løsne opp i de vanskelige tingene som du føler at du ikke får til på egenhånd. Desember kan være den perfekte tiden for å jobbe fokusert med din PL og forberede deg til neste halvår. De kan hjelpe deg med planlegging og har god oversikt over hva du trenger å øve på for å oppnå de resultatene du vil ha!

 

Ikke utsett startskuddet!

Når skolen er i gang i januar må lesingen også komme i gang, og ferien må være slutt. Selv om du skal unne seg en god juleferie har du ingen tid å miste når skolen først er i gang. Kom deg opp og på skolen hver dag, og tilbake inn i gode rutiner for lekselesing. Har du lagt planer og skrevet leselister i løpet av desember vet du akkurat hvor du skal starte og unngår å bli hengende etter.

 

Klarer du å utnytte desember til det fulle og ikke legge vekk skolearbeidet for tidlig stiller du godt forberedt til neste skolehalvår. Ikke glem gode rutiner rundt lekselesing og bruk din PL for alt de er verdt og lag realistiske planer og mål. Og til slutt, husk viktigheten av gode pauser og at du fortjener en skikkelig pust i bakken i julestria!