Å pugge til en prøve krever mye energi og viljestyrke. Derfor ønsker man naturligvis at øvingen skal være så effektiv som mulig. Men hvordan pugger man egentlig for å få gode resultater? Her er de 10 beste tipsene til hvordan få mest ut av strevet.

Notér i timen

Å ta notater i timen gjør det mye lettere å pugge til en prøve. Det hjelper både fordi du lærer mye av å notere, og fordi du kan bruke notatene til pugging senere.

Øv med flash cards

Flash cards er en enkel og effektiv teknikk for å pugge begreper, oversettelser og andre ordforklaringer. Skriv ordet eller begrepet på en side av en lapp, med forklaringen på den andre. Kortene er enkle å ta med seg og øve med, på for eksempel buss eller tog. I tillegg kan du lett skille det du kan fra det du må øve mer på.

Digitale hjelpemidler

Apper er et supert hjelpemiddel ved pugging. For eksempel er appene ” Quizlet” og ”StudyBlue” kjempebra til å pugge begreper og oversettelser, på samme måte som flash cards. Appene kan brukes på mobil, noe som gir mulighet til å øve ”i farta”, uten bok eller skrivesaker.

Fortell om temaet

Å fortelle om stoffet til noen andre, gjerne til noen som ikke kan noe om det fra før, kan være til stor hjelp. Dette hjelper deg øve fordi det krever at du bruker egne ord og formuleringer. Du kan lese noe i en bok hundrevis av ganger, uten å oppnå den samme forståelsen for temaet som det å lære det bort, gir. Å diskutere og reflektere rundt temaet gir også stor forståelse for stoffet, og kan derfor hjelpe deg pugge.

La mobilen hvile

Mobilen og sosiale medier er ofte den største hindringen og forstyrrelsen når du skal pugge. Derfor hjelper det mye å legge vekk mobilen, for å unngå å bli distrahert. Du kan heller ha jevnlige pauser, i steden for å øve kun passe effektivt på grun av distraksjoner.

Lag tankekart

Å lage et tankekart av det du skal lære deg, kan være lurt. Tankekart gir god oversikt over stoffet, og er en effektiv måte å pugge på. De gir et bilde på det du skal lære deg og fremstiller stoffet på en annen måte enn kun som tekst.

Les- skriv-test

Les-skriv-test-teknikken er den puggemetoden jeg personlig mener fungerer best. Altså, å begynne med å lese kapittelet, deretter skrive notater og til slutt teste deg selv med notatene. Notatene bør være en punktvis oversikt over det viktigste fra teksten. Når du tester deg selv, skal du prøve å huske det du har skrevet, uten å se på notatene. Hvis du har et målark til prøven, kan du bruke dette til å se på hva du trenger å teste deg selv i. Når du tester deg selv i noe, ser du om du hadde klart å svare på det under prøven.

Slapp av med god samvittighet

Det er mye bedre å øve jevnlig, spredt utover flere dager, enn å sprengpugge kvelden før en prøve. Å spre øvingen gjør også at du får mer kontroll og lærer mer. Å planlegge tider du skal øve på, gir i tillegg en følelse av å kunne slappe av med god samvittighet, når du vet at du har god kontroll og allerede har øvd en del. Dessuten er det betryggende å ha god tid, i tilfelle du plutselig oppdager at du har mer å øve på enn forventet.

Bruk videoer og filmer

Youtube-videoer, eller andre typer filmer om temaet, kan hjelpe deg til å lære og huske stoffet bedre. De kan hjelpe deg til å forstå temaet på en annerledes måte. Selv en spillefilm kan fungere fint, ved å gi et bilde på en hendelse eller person, samt inneholde fakta du kan lære fra. Mange går lei av å lese fakta om og om igjen. Derfor er videoer og filmer en god alternativ løsning.

Les hele kapittelet

Les hele kapittelet på nytt, som noe av det siste du gjør, for å forsikre deg om at du har fått med deg alle detaljer. Dette gir også et siste overblikk.

Ønsker du litt ekstra hjelp?

Ofte kan det være til stor nytte å få hjelp fra noen som vet hva som kreves for prøver og tentamener. Et godt råd er å prøve Learnlink.no for å finne en privatunderviser i faget du vil ha hjelp med.

Lykke til!