Hvordan fungerer nettundervisning egentlig? Kan man virkelig lære et språk over internett? 23 år gamle Caleb Reed er amerikaneren som lærer bort fransk til nordmenn- og det fungerer overraskende bra.

Caleb bor i Christiansburg, en – som han selv kaller det – veldig liten by i Blue Ridge fjellene i Virginia i USA. I 2015 fullførte han en Bachelor of Arts i kommunikasjon og fransk. Calebs forkjærlighet for språk var grunnen til at han valgte fransk som major på universitetet, og franskfaget ga ham mulighet til å utveksle til Angers i Frankrike et helt år. Caleb forteller at dette året bidro til å endre både synet hans på verden, og forbedre spesielt hans språklige evner. Han ble rett og slett veldig god i fransk. Da Caleb kom hjem fra Frankrike begynte han som franskunderviser, og har nå lært bort språket i hjembyen i flere år. Hos Learnlink er han imidlertid ganske fersk.

How I heard of Learnlink is actually a funny story! forteller Caleb.

Da Jonas Ryen, grunnleggeren av Learnlink, gikk på videregående var han på utveksling i USA og bodde hos Caleb og familien hans. Caleb har altså kjent Jonas i mange år, og har fulgt med på Learnlink over sosiale medier. For to måneder siden bestemte han seg for at dette var noe han ville være med på. Via Skype lærer han nå bort fransk til norske elever, noe både han og elevene synes fungerer svært godt.

caleb

Jeg er veldig glad i å lære bort fransk til nordmenn. Jeg tror faktisk det hjelper at jeg ikke er fransk selv, men har måttet gå gjennom det samme som dem for å lære meg det. Jeg har vært der de er, og jeg har mange tips og triks for hvordan man enklest kan lære seg språket.

Caleb forteller at mange i utgangspunktet kan være litt skeptiske til nettundervisning. Er det ikke bedre å lære språk ansikt til ansikt? Men Caleb har kun gode erfaringer med nettbasert læring. Han mener det ikke er så viktig å fysisk være i samme rom. Kvaliteten på undervisningen avhenger av læreren og eleven, enten undervisningen foregår over skype eller face-to-face.

Det kan nok være litt mer utfordrende å bygge opp et forhold med en elev over webkamera, men det er absolutt hundre prosent mulig hvis du utstråler entusiasme for faget og interesse i eleven.

Caleb nevner flere ganger at entusiasme er essensielt når man er privatlærer- og kanskje spesielt hvis undervisningen er nettbasert. Han forteller at fordi elevene er begrenset til en skjerm er det opp til han som lærer at det de observerer vekker interesse. Caleb bruker ofte whiteboard, deler videoer og musikk, og deler skjermen slik at eleven også ser hva han gjør.

Forestill deg å se på noen snakke i samme monotone stemme på webkamera i en time! Det ville vært tortur, og jeg hadde nok ikke klart i lære meg noenting.

caleb2

Caleb trekker også frem flere positive aspekter ved nettbasert læring. Hverdagene er travle for de fleste. Selv jobber Caleb som designer på en kontor, noe som naturligvis begrenser tiden han har tilgjengelig til privatundervisning.

-Tenk hvor mye tid jeg sparer på å bytte mellom elever ved å undervise over Skype. Hvis jeg skulle møtt hver elev ville jeg brukt utrolig mye tid på å kjøre bil og buss til ulike steder. Effektivitet er viktig i dag. Det er også viktig at timene utnyttes effektivt. Mitt tips til nye lærere er å være konsistent, og forberede seg slik at du gir elevene dine en time med god kvalitet hver gang.

Det virker som Calebs fokus på god kvalitet gir resultater. Han forteller at det beste ved å være privatunderviser er å se gleden hos eleven når vedkommende endelig forstår et konsept eller prinsipp de har jobbet med.

-Da jeg gikk på skolen var jeg ikke særlig god i matte. Men jeg husker at det var utrolig gøy når en lærer kunne jobbe litt ekstra meg slik at at jeg forsto. Jeg håper og ønsker jeg kan gi slike spesielle øyeblikk til mine elever.

Vil du teste en personlig lærer i fransk eller andre fag? Sjekk ut Learnlink
Les mer av Ingrid

 

Ingrid studerer Biologi på NTNU, og skriver jevnlig artikler på Learnlink-bloggen om tips og triks til å gjøre det bedre på skolen.