I dag starter en litt annerledes uke for norske skoleelever. Over hele landet har skolene stengt, men det betyr ikke at det er ferie. Elevene skal opprettholde skolearbeidet hjemme, samtidig som mange foreldre oppfordres til å ha hjemmekontor fremover. Det kan skape utfordringer for familier, men Renate Fossum vil fokusere på det positive – at de nå får masse kvalitetstid med familien! Her er hennes rapport fra første dag med hjemmeskole.

Renate har et barn i 1. klasse og et i 5. klasse. Nå skal begge være hjemme fremover, og familien forbereder seg på en annerledes hverdag.

– Vi foreldre ble ikke overrasket over at skolene stengte, men for barna var det et sjokk. Vi hadde ikke pratet om det på forhånd, men når beskjeden kom ble det stor jubel fra dem, forteller Renate og ler.

Hun ser det positive i at de får mer kvalitetstid som familie fremover, og at stressnivået i hverdagen senker seg. Men å skulle balansere barnas skole og egne jobber er ikke alltid problemfritt.

Barn trenger rutiner

Skolen har sendt ut ukeplaner slik at familien kan følge undervisningsopplegget hjemme.

– Det blir et helt annet tempo nå, og vi prøver så godt vi kan å jobbe hjemmefra. Arbeidskapasiteten blir selvfølgelig redusert, men samtidig kan denne tiden gi oss bedre livskvalitet sammen med barna, påpeker Renate.

Når hjemmet skal fungere som både kontor, klasserom og fristed kan det være vanskelig å lage tydelige skiller mellom de tre. Renate tror det er viktig å opprettholde de vanlige rutinene til barna for at det ikke skal skli ut:

– Barn trenger rutiner og vi prøver så godt vi kan å gi dem det. Så er det også viktig å komme seg ut litt så man ikke bare blir sittende inne, tipser hun.

Skole er ikke bare læring

Familien føler de har skolen i ryggen og roser dem for god oppfølging de siste dagene.

– Selv om det kanskje er mangel på informasjon ut til skolene så har de vært veldig flinke til å nå ut til oss foreldre. De har sendt ut ukeplaner før helgen og lagt frem skolebøker som vi har kunnet hente hjem, sier Renate.

Skolene benytter flere digitale verktøy nå når elevene jobber remote (hjemmefra), blant annet chatterom og interaktive tavler. Barna til Renate skal nå bruke Learnlink, hvor de har fått et eget digitalt klasserom for å kommunisere med lærer. De er spente på å prøve ut løsningen de neste dagene!

Men skolen er også et fristed som mange barn nå mister en stund. Selv om de jubler for hjemmeskole går det ikke lenge før barna til Renate sier de savner vennene sine.

– Det er viktig å huske at skolen ikke bare er læring. Det er så mye mer enn det, det er også trygghet og trivsel for barna. Vi må opprettholde tryggheten og svare på bekymringene deres, mener Renate.

De har pratet åpent om korona-situasjonen hjemme.

– Når man er skolebarn er man stor nok til å forstå at man ikke skal smitte andre og at man må holde seg unna for eksempel besteforeldre. De skjønner alvoret og de lurer på mye, sier Renate. Blant annet lurer de på hvor lenge det vil vare og om det blir sommerferie i år.

Foreløpig må vi ta en dag av gangen og prøve så godt vi kan å få den nye midlertidige hverdagen til å fungere. Renates viktigste råd er å opprettholde barnas rutiner og å forsøke å nyte familietiden – prøv å se det som et lite avbrekk fra tidsklemma mange ellers opplever!

Ønsker du en pause fra oppfølging av hjemmeskole har Learnlink flere flinke personlige lærere som er klare for å avlaste!