Ønsker du å gjøre det bra på eksamen eller tentamen i matte denne våren? Da har jeg en strålende nyhet til deg. Nå finnes det nemlig en enkel måte å bli eksamensklar i matematikk, og det på kort tid. Å bli bedre i matte kan være nøkkelen til en trygg fremdrift og veien til attraktive jobber i spennende bransjer. Både i Norge og i utlandet er det mangel på realfagskompetanse – noe som gjør de som mestrer dette feltet svært ettertraktet i jobbmarkedet.

Dessverre er matematikk det faget som flest sliter med på videregående. At til og med 4 av 10 fremtidige lærere stryker i matte, er et godt bevis på dette. Samtidig opplever rekordmange elever at karakteren deres faller fra standpunkt til eksamen. Hvordan kan dette ha seg?

Grunner til at matte ikke er som andre fag

– Matte er ikke en «quick-fix»

Om du går glipp av et halvt år med historietimer i 4. klasse, vet du kanskje ikke så mye om faraoene i Egypt, men du har ingen problemer med å følge pensum året etter. Slik er det ikke i matte. Matematikk er som en pyramide, der du legger de første byggeklossene tidlig i skoleløpet. Om noen av de nederste klossene mangler, vakler hele pyramiden og i verste fall kan den kollapse. Jeg opplever selv at mange av elevene som sliter i matte mangler grunnleggende kunnskaper i de fire regneartene, brøkregning og prosent – temaer som var pensum på barneskolen. Det kan være vanskelig å se sine egne mangler, og derfor trenger man ofte litt hjelp for å tette egne hull.

– Det er slitsomt å regne oppgaver

Selv en matematiker er enig i at det er slitsomt å lære noe nytt i matte. Hodet må jobbe – det er ingen vei utenom. Dette kan gå utover motivasjonen, særlig om man sitter alene og knoter med en oppgave som er skikkelig vrien.

– Du kan ikke pugge matte

Å bli god i matte krever forståelse og ikke bare pugg. I mange andre fag greier du deg med å sitte oppe hele natten for å pugge, men det holder ikke i matte.

– Én vond opplevelse kan ødelegge alt

Én eneste dårlig mattelærer eller nederlag på én eksamen kan ødelegge forholdet til matte for alltid. Dessverre har veldig mange elever det sånn, noe som ikke hjelper nå som det virkelig gjelder. Det er veldig viktig å få tilbake gode assosiasjoner forbundet med matte.

«Disse terpefagene, kunnskapsfagene, som matematikk er og hvor en må bygge stein på stein, er utrolig viktige for en teknologinasjon som Norge»
– Erna Solberg

 

Fortvil ikke!

Det er ikke så håpløst som det høres ut som. Det finnes en riktig måte å lære matte på: en måte som både fungerer over tid og som kan hjelpe rett før heldagsprøver. La meg fortelle.

Om meg

Hei! Jeg heter Jonas, har studert sivilingeniør og økonomi på NTNU. Jeg har lenge vært privatunderviser og kursholder i matematikk, noe jeg synes er veldig gøy. Likevel har jeg også hatt dårlige opplevelser med matte. Jeg vet hvordan det er å føle seg dum fordi man ikke forstår noe, og jeg kjenner følelsen av at hodet er fylt med grøt fordi du har tenkt så hardt.

 

Derfor har jeg tatt på meg oppgaven med å gjøre matte enkelt, forståelig og gøy. Jeg tror det viktigste er en arena der det er hyggelig å jobbe med matte, der det er lov å feile. Det må også passe for alle – enten du mangler grunnleggende kunnskaper og ønsker å stå, eller om du ønsker å komme deg opp på 6eren. Resultatet ble Learnlink – en læringsplattform der vi finner en personlig lærer som kan hjelpe deg til en bedre mattekarakter.

Med en personlig lærer fra Learnlink kan du bli god i matte allerede på starten av skoleåret, og ha en god følelse hver gang du går inn i mattetimen. Høres ikke det bra ut?

Les mer om Learnlink