Når lekser og skolearbeid blir ekstra utfordrende og skaper frustrasjon for barnet ditt kan det være vanskelig å vite hvordan man skal hjelpe. At arbeidsmengden oppleves uoverkommelig kan gi et skikkelig knekk i motivasjonen, eller så kan rent faglige utfordringer stå i veien for å oppnå ønsket karakter. Kanskje det bare er en tøff periode på skolen, eller kanskje det har vært utfordrende lenge og er nært bristepunktet.

Som forelder vil man alltid gjøre sitt beste for å prøve å hjelpe, men etterhvert kommer det kanskje et punkt der man kjenner at man ikke kan gi tilstrekkelig hjelp på egenhånd. Da kan det være en stor lettelse for både deg og barnet ditt å få leksehjelp av en personlig lærer som har erfaring med slike utfordringer og vet hva som skal til for å skape mestring og fremgang. Første steg er å snakke med barnet ditt om leksehjelp, men hvordan skal man gå frem?

  • Legg det frem som et valg.

Det er viktig at leksehjelpen ikke føles som tvang. Forslaget kommer med de beste hensikter, selv om barnet ditt kanskje ikke ser det sånn med en gang. Legg det derfor frem for dem som om de har et valg, slik at det blir noe de velger selv. La de være med i prosessen når dere finner en personlig lærer og snakk sammen om hva dere tenker dere kan få ut av det. Hos Learnlink er den første kartleggingstimen helt uforpliktende, og den er til for at dere skal bli kjent med deres personlige lærer (PL). Det blir kanskje litt mindre skummelt om barnet ditt er klar over dette, og får kjenne at de har noe å si i prosessen.

 

  • Forklar at leksehjelp vil lette arbeidsmengden, ikke øke den.

Å jobbe med en PL vil gi mindre slitsomt skolearbeid heller enn ekstraarbeid, fordi leksehjelpen er mye mer effektiv enn arbeidet barnet ditt gjør alene. Lekselesingen går mye fortere når man er to som sparrer, enn når man er en som ikke får det helt til. Da blir det også mer tid til morsommere ting!

 

  • Finn motivasjon i bedre resultater!

Ikke bare vil skolelysten øke av mestringsfølelsen en PL kan gi, men det synes ofte også direkte på resultatene. Å gå opp en karakter eller få til en utregning man har slitt med lenge er det fysiske beviset på at leksehjelp er verdt det. Tenk på at man alltid har en trener for å bli god i fotball eller i dansing – hvorfor skal man ikke ha en personlig trener for å bli smartere også?

 
  • Hvem skal jeg egentlig lære av?

En PL hos Learnlink er en ung person, gjerne en student, som er veldig glad i å lære bort! Det er ikke så lenge siden de selv gikk på skolen så de har ofte mange gode tips til hvordan man leser effektivt til prøver og kommer seg gjennom vanskelig stoff. De er ganske annerledes enn en «vanlig» voksen lærer, derfor kan det være litt lettere å snakke med dem og lære av dem. I tillegg til er de der for å hjelpe kun dere, ikke hele klassen.

Elena PL
Elena jobber som PL hos Learnlink og har nettundervisning med elevene sine.
  • Argumentér for nettundervisning – de trenger ikke engang forlate rommet.

Undervisning over nett kan for mange kjennes tryggere enn å skulle få en fremmed på besøk. Barn og unge er godt kjent med teknologi og ofte mer komfortable med det enn foreldre er. Derfor er nettundervisning et godt alternativ som ikke føles invaderende, men som fortsatt er veldig effektivt. Med videosamtale og tavle verktøy kan PL og elev se og høre hverandre og jobbe med alle typer oppgaver. Et ekstra pluss er at de ikke trenger å rydde rommet sitt eller bruke tid på å dra et sted!

 

  • Bli enige om hvordan det skal fungere.

Sørg for at leksehjelp blir et trygt og komfortabelt alternativ for barnet ditt så det blir en positiv opplevelse. Man kan bli enige om at ingen andre trenger å vite at de får hjelp hvis de ikke vil det, det kan holdes helt mellom dere og personlig lærer. Eventuelt kan man snakke med kontaktlærer om barnet ønsker det, og få til et godt samarbeid mellom hva som skjer på skolen og hva dere jobber med hjemme. Uansett hvordan man gjør det er det viktig at dere er på samme side. Da får dere mest ut av leksehjelpen og vil virkelig se at motivasjonen øker og frustrasjonen letter!