Du har helt sikkert opplevd at du på slutten av et skoleår ikke helt husker hva du har lært. Det er ikke så rart, siden det er store mengder stoff man skal gjennom på et år og man fort går videre fra et tema til neste uten å repetere så mye. Og når sommerferien er nær er det så deilig å kjenne på den fortjente pausen at mye går i glemmeboka. Det kan fort bli et unødvendig hinder når høsten kommer og du skal bygge videre på det du lærte i fjor. Derfor bør du bruke juni til å teste deg i stoff og ta igjen det glemte!

Det er godt kjent at vi husker mer av det vi har lært dersom vi repeterer det aktivt. Faktisk husker vi opptil 30% bedre om vi også tester oss selv på kunnskapen enn om vi bare leser stoffet om igjen. Du har altså mye å vinne på å gå gjennom «test deg selv»-seksjonen i boka eller prøve deg på gamle oppgaver en gang til. Avdekker du kunnskapshullene i juni istedenfor i august har du langt bedre tid til å tette dem, og du stiller med et solid grunnlag i faget til neste skoleår. 

Kris Gabriel som er Personlig Lærer i Learnlink mener det er en stor fordel å ta en ekstra runde med stoff i juni, enten alene eller med en lærer. Mye av det vi lærer på skolen skal vi ha med oss videre uansett, og du trenger ikke sette målstreken rett etter eksamen dersom du ikke er fornøyd med resultatet.

Her er Kris sine beste tips

Kris tipser om hvordan man bør jobbe for å sikre seg best mulig læring:

  • Fokuser på de fagene du skal fortsette med neste skoleår eller som du skal bygge videre på. For eksempel mattefag som S1 er viktig å ha forstått om du skal ha S2 neste år. Samme gjelder i overgangen fra ungdomsskolen til videregående, og til og med fra videregående til universitetet.
  • Plukk ut det viktigste fra pensum og skaff deg oversikt over hva du skal lære i høst. Da kan du gå tilbake til de mest aktuelle oppgavene og løse disse på nytt.
  • Se over prøver og tester dere har hatt i vår. Hva fikk du til og hva synes du var vanskelig? Prøv å korrigere de feilene du fikk.

Om du klarer å få inn vanen med å bruke juni godt mener Kris du sikrer deg selv det beste utgangspunktet ved neste skolestart.

Selv om det er veldig fristende å ta ferie i starten av juni så har du mye å tjene på å heller bruke tiden på å sørge for at alt du har lært gjennom året sitter!