Det er frustrerende å stryke på eksamen, særlig hvis du ikke vet hvor du skal begynne igjen. 

Kom du ikke inn på drømmestudiet fordi du strøk på eksamen? Her er de vanligste grunnene til at det går skeis.

 

Du feiltolker oppgaver

Det er lett å feiltolke oppgaven eller ikke besvare den helt, spesielt i norsk eller andre fag der det stilles høye krav til innhold. For å unngå å få en ubehagelig overraskelse når du får tilbake eksamenskarakteren bør du derfor lese oppgaveteksten nøye. Sørg for å lese oppgaveteksten flere ganger både før du begynner å skrive og underveis, for å forsikre deg om at du faktisk svarer på oppgaven.

Du er dårlig forberedt

Det er dessverre alt for mange som ikke forbereder seg til eksamen. Kanskje føler du at du er et naturtalent og ikke trenger det? Eller har du gitt opp fordi faget er for vanskelig? Selv om du synes faget er vanskelig og kanskje ikke har jobbet så mye med det resten av året har du fortsatt muligheten til å komme deg gjennom eksamen. Her kan du lese om hvordan Kamille(19) reddet eksamenen sin på bare to dager.

 

Du har prioritert feil stoff

Det er også mulig å stryke selv om du har lest mye. Kanskje kommer det noe du aldri har sett før på eksamen eller du skjønner at du har lest på helt feil stoff. Det er derfor viktig at du prioriterer hva du skal lese mest på i dagene før eksamen. Ta en titt på tidligere eksamener i faget – Hva slags spørsmål pleier de å stille? I noen fag er det ofte oppgaver som går igjen fra år til år. Lær deg dette og prioriter også å lese sammendrag for å få oversikt og forsikre deg om at du kan det mest grunnleggende. Du kan ofte komme langt dersom du har god kontroll på det mest grunnleggende.

Du disponerer tiden din feil

På eksamen er det viktig at du jobber effektivt. Du har kort tid på deg og må da sørge for å disponere tiden du har til rådighet. Når du skal skrive tekster eller besvare lange oppgaver kan det være lurt å bruke tid på disposisjon for å ha klart for deg hva du ønsker å ha med i teksten. Når du er fornøyd med disposisjonen kan du begynne å skrive, men husk at når eksamenstiden er over vil vaktene samle inn besvarelsen din uansett hvor langt du har kommet.

Du jobber i skippertak

Det er en utbredt holdning at man skal ta igjen hele skoleåret de siste to dagene før eksamen. For de fleste av oss er ikke det mulig. Den eneste måten å lære seg noe ordentlig på, er å jobbe jevnt og strukturert gjennom hele semesteret.

Synes du det er vanskelig å jobbe godt hele skoleåret? Kom i kontakt med en Learnlink-coach nå, så slipper du å være i trøbbel senere.

Les mer om privatundervisning